Beste mensen,

Zoals jullie weten hebben wij als bestuur besloten om een betere aansluiting te vinden bij alle belanghebbenden van De Saad. Een start daarbij is, dat er een gezicht bij de naam wordt gevoegd.

Deze keer is het mijn beurt om mijzelf voor te stellen. Mijn naam is Bernard Veenstra, 47 jaar, uit De Westereen. In mijn dagelijks leven ben ik vader van twee kinderen (Patrick en Ilse)en financieel directeur bij Arrix uit Drachten. Een ICT bedrijf dat ik samen met een compagnon 13 jaar geleden ben begonnen. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 40 medewerkers en zitten mijn twee kinderen op de middelbare school. En inderdaad: eentje ( Patrick) op De Saad. Ilse gaat naar het Dockinga College.

Van huis uit ben ik opgegroeid met onderwijs. Mijn vader was namelijk directeur van de Openbare basisschool in Surhuizum. Een markante man, die een heel eigen visie en beleving had bij het onderscheid tussen Christelijk Onderwijs en Openbaar Onderwijs. Want ondanks dat hij overtuigd aanhanger was van Openbaar Onderwijs, stuurde hij zijn kinderen wel naar de Christelijke Kleuterschool. De enige kleuterschool in het dorp, maar in tegenstelling tot de orthodoxe `Openbaren` , was hij niet van plan om zijn kinderen naar een openbare kleuterschool in het nabij gelegen dorp te sturen. Na de lagere school, waarbij ik drie jaar bij hem in de klas zat, stuurde hij mij naar het Lauwers College in Buitenpost. Alles onder het motto van: Onderzoek alle dingen en behoudt het goede, verdiep je in andere mensen, geef het respect dat ze verdienen en maak vooral je eigen keuzes. Motto’s waarmee ik groot ben geworden en die ik net als hem probeer uit te dragen.

Op het Lauwers College heb ik eerst de Havo afgerond en, na een jaartje productiewerk, vervolgens het VWO. Daarna heb ik mijn HEAO  bedrijfseconomie diploma gehaald in Groningen. Na een korte carrière in de accountancy ben ik bij een ICT bedrijf gaan werken. Eerst als hoofd-administratie, maar al snel als manager consultancy. Na de overname door een beursgenoteerde organisatie werd ik adjunct- directeur Noord Nederland. Na 3 jaar deze functie te hebben vervuld, ben ik samen met een compagnon een eigen ICT bedrijf, Arrix, begonnen.

Onderwijs is belangrijk. Het is de basis, het fundament van onze samenleving. En niet alleen omdat het onze jeugd inhoudelijk verder brengt, maar het is ook karaktervormend. Leerlingen leren omgaan met verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, met succes en teleurstellingen.  Ze leren zich te conformeren aan regels en mensen. Belangrijk is dat, want in welke positie ze later ook terecht komen: er is altijd iets of iemand waar ze rekening mee moeten houden of waar ze verantwoording over of aan moeten afleggen. Mijn dochter zei ooit eens tegen mij: “Heit hat gjin baas, dot wol ik ek”. Ik heb haar uitgelegd dat mijn klanten mijn baas zijn. Op het moment dat ze niet meer bij me kopen, houdt het op. In onze samenleving moet je rekening met elkaar houden en moet je iets voor elkaar betekenen. En aan ons is het dan om de juiste faciliteiten te scheppen, waardoor onze kinderen het beste krijgen om zich te ontwikkelen op het gebied van kennis en ook als mens.

In dat aspect zie ik de uitdaging. Hoe kunnen we als De Saad de juiste faciliteiten scheppen, zodat we goed, degelijk onderwijs kunnen blijven aanbieden en onze leerlingen een stukje extra bagage mee geven. De school staat er goed voor en dat moet uiteraard ook zo blijven. En ondanks allerlei complicerende ontwikkelingen: Krimp van het aantal leerlingen, bezuinigingen, concurrentie, noem maar op, heeft De Saad genoeg unieke punten die haar bestaansrecht geven. Naar mijn mening zijn we wel eens te bescheiden over alle unieke punten van De Saad en moeten we ons daarin meer profileren. We moeten slim omgaan met de kansen die er zijn en nieuwe kansen creëren. Ik werk daar graag aan mee. En wat ik mijn dochter destijds vertelde, geldt ook voor De Saad. Als bestuur en directie kunnen we het niet alleen. We hebben betrokken ouders, medewerkers nodig. Vanuit het bestuur staan wij open voor feedback en ideeën. Laat het maar horen. Het kan de school alleen maar sterker maken!

Groet,

Bernard Veenstra