Tijdens een feestelijke bijeenkomst is gisteren het 100-jarig bestaan van De Saad gevierd.

 

Nadat het bestuur iedereen welkom had geheten, werd buiten de eeuwvlag in top gehesen door de jongste leerling van de school Tianna Prins samen met een klasgenoot, oud-leerling en oud-conciërge dhr. Wijngaarden, wethouder Wiersma van Dantumadiel en oud-leerling en Tweede Kamer-lid Harry van der Molen. De nieuwe vlag werd onthuld door oude vlaggen uit het verleden een voor een weg te halen.

Binnen werd de bijeenkomst voortgezet met verschillende sprekers. De directeur mw. Van der Kooij nam de aanwezigen mee naar het verleden. Beelden uit het archief van de school spraken voor zichzelf over de eerste leerlingen en leerkrachten, de verschillende gebouwen en de moeite van de bezettingstijd.

Harry van der Molen haalde in zijn speech mooie herinneringen op die door aanwezige oud-docenten en de directeur uit die tijd wel werden herkend. Als puber liep hij weleens aan tegen de structuur van de school maar nu onderstreepte hij het belang en de waarde hiervan.

Burgemeester Agricola bood de school een mooie rode beuk aan met bankje erom heen, en trok in zijn verhaal parallellen tussen wortels, takken, groei en verzorging en alle aspecten van de school.

Ten slotte voerde de Commissaris van de Koning dhr. Brok het woord. Aan de hand van de carrière van een oud-leerling ging hij in op het belang van een goede basis , zoals die meegegeven wordt op De Saad.

Daarna was er nog ruim tijd voor ontmoeting en het ophalen van herinneringen door de aanwezigen.

Lees HIER het artikel uit het Friesch Dagblad van donderdag 12 december 2019.