Sprintlijn

Het is een hele overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Niet meer je vertrouwde klas, de eigen juf of meester en de kleine school die je van boven tot onder kent en waar je zo even naar toe loopt of fietst. Als je kiest voor De Saad maak je een mooie tussenstap: wél echt naar het voortgezet onderwijs maar nog niet naar een mega-school op lange fietsafstand in een grote plaats. De mavo staat in je eigen omgeving, is dichtbij, gestructureerd en overzichtelijk en je kent er iedereen.

We bieden dit graag aan alle leerlingen en hun ouders die hier behoefte aan hebben. Ook aan ouders van wie de kinderen meer dan mavo-kwaliteiten bezitten (TL/Havo-advies). Voor hen is het mogelijk om een jaar in te lopen, te “sprinten”. Sprinters doen niet na 4 jaar maar al na 3 jaar examen en stromen dan met diploma direct door naar het mbo of de 4e klas van het havo. In de praktijk blijkt dat ze het daar uitstekend doen.

Meteen aan het begin van het schooljaar delen we de leerlingen op basis van het advies van de basisschool in de sprintgroep in. Sprinters zitten in een klas met niet-sprinters en krijgen voor de sprintvakken apart les op hun niveau en in hun tempo. Tijdens het schooljaar kijken we regelmatig of ook andere leerlingen kunnen gaan sprinten. De flexibele sprint wordt op dit moment ontwikkeld, waarbij de leerling in een enkel vak sprint. In dat vak kan dan na 3 jaar examen worden gedaan, in de andere vakken na het 4e jaar.

De leerstof wordt aan spinters in een sneller tempo aangeboden. Het programma is zo ingedeeld, dat sprinters na het einde van het tweede jaar nog een jaar nodig hebben om het diploma te halen. De sprinters volgen een eigen PTA en hebben een afwijkende lessentabel. Wie sprint kan niet (of lastig, afhankelijk van de roostertechnische mogelijkheden) kiezen voor de vakken met een 2-jarig examentraject zoals LO2, T&T en MVI.